Pellets - Vissen door Johan. Al mijn ervaringen mbt de diverse disciplines in het vissen.

Vissen door Johan
Ga naar de inhoud
Pellets

Algemeen
Stel de diepte bij het pellet vissen zo af dat het aas net de bodem raakt. Een sleep op de bodem vangt veel minder vis!

Direct op de haak
De pellets die je op de haak zet zijn de zachte pellets.
Je kan deze kant en klaar kopen of zelf maken. De pellets zijn er van diverse merken. Kant en klare gebruik ik van Sonubaits en van de Eijnde, en de nieuwe Cresta Speed Feed van Spro..
De haak die ik gebruik is de PR490 van preston. Voor de 6 mm pellets kan je haak 16 gebruiken.


TIP voor de zachte koop pellets.
Als de verpakking éénmaal open is geweest kan je ze het beste afgesloten in de koelkast bewaren, dan blijven ze veel langer zacht. Doe je dat niet dan drogen ze toch uit en als je de haak er in wil doen dan vallen ze uit elkaar.

Het op de haak zetten is erg eenvoudig, je drukt de haakpunt net door de wand van de zachte pellet en draai nu de pellet op de haak. De haak punt komt nu vanzelf aan de andere kant van de pellet heen. Je kan zowel de ronde als de platte kant van de pellet gebruiken!
Als de vissen erg schuuw zijn kan je de haak in de pellet laten.


Aanslaan is niet nodig, anders moet je iedere keer aanslaan je aas vervangen zonder dat je een vis gevangen heb, en daar gaat veel tijd mee verloren.
Het beste werkt het als je een korte opslag heb en de lijn tussen top en dobber bijna strak heb. Bij een aanbeet til je rustig de top 10 cm ophoog en je merkt gelijk of je wel/niet beet heb. Bij geen beet laat je de top weer zakken om verder te vissen. Het spreekt voor zich dat je wel regelmatig moet controlleren of je aas er nog aan zit!

Op de hair
Zachte pellets kan je ook dmv een hair en stopper bevestigen. Druk de stopper op de aas naald, en druk de stopper door de pellet. Bij kleine pellets wil dit nogal eens tot gevolg hebben dat de pellet splijt omdat de stopper eigenlijk te dik is voor de pellet.
Je zou dan met de aasnaald een gatje in de pellet kunnen prikken en dan daar de stopper er doorheen kunnen drukken.

Zelf zachte pellets (expanders) maken
Hiervoor gebruik je expander pellets. Van origine blijven ze drijven en zijn hard (perfect voor als de vis erg hoog zit en aast). Er zijn diverse maten, maar de meest gangbare zijn de 4 mm en 6 mm. De 4 mm pellets kan je gebruiken voor brasem ed, en de 6 mm voor karper.
Hoe krijgen we die dingen zacht zodat ze op de haak kunnen en er niet van af vallen?
Er zijn 2 manieren:
1) Neem de gewenste hoeveelheid en doe het in een ruime bak (liefst een ronde).
Giet er water overheen, en zet ze ruim in het water.
Roer er met je vingers door, dit zorgt er voor dat ze allemaal rondom nat worden.
Laat dit een nacht staan, en klaar zijn ze.
Al lijken ze in 1ste instantie niet te zinken, maar laat er maar eens 1 in het water vallen. Je zal zien dat ze langzaam zinken. Om ze wat sneller te laten zinken moet je ze even licht indrukken voor gebruik.

2) Door gebruik van een pellet pomp en wat water. We doen dit als eerste als we aan de waterkant komen, het neemt maar max 5 minuten in beslag om ze te maken.
Neem een handje expanders (veel is niet nodig, je gebruikt het enkel als haakaas, en met 30 minuten heb je weer verse!!) en doe ze in het plasic reservoir (Ik gebruik de Ringer pellet pomp, echt super ding is het).

ps bij de 2,5 mm cool water expanders is het verstandig eerst je vinger in het gat aan de kant van de pomp te steken. Dit zorgt er voor dat de kleine pellets niet door het gat vallen (dan blijf je vullen).
Vul het reservoir tot de top af met water, doe de pomp er op en pomp 1 keer (dat is omhoog en naar beneden). Meer is niet nodig. Dit is al voldoende om de lucht in de pellet te vervangen door water waardoor ze zinken.
Giet het water uit de pomp maar laat genoeg water over zodat ze net onder water staan.
Giet de pellets en het overgebleven water in een plastic zakje, druk de lucht er uit en sluit de zak af dmv een knoop.
Laat de boel nu 30 minuten staan (lees ga de rest van je spullen klaar zetten).
Na 30 minuten maak je het zakje open en doe de inhoud in een aas doos. Je zal opvallen dat het water opgeslokt is door de pellets.
Giet GEEN extra water bij de pellets!!!!!!!!!!
Drogen ze iets uit dan maak je ze weer vochtig door je hand iets te bevochtigen en daarmee door de pellets te roeren zodat het beetje water van je handen op de pellets komt, meer is niet nodig.

Wil je een smaakje/luchtje aan de pellets, doe dan wat flavour door het water voordat je gaat pompen!Tip voor de winter en bij helder water
Aangezien mais een aas is dat goed te zien is in de winter en als het water helder is kan je de pellets geel kleuren.
Dit doe je door een halve theelepel Mainline Deys geel toe te voegen aan de pellets en ze te schudden in de bak. Nu krijgen ze een geel bruine kleur, en zullen ze beter opvallen!


Voer pellets

Algemeen
Het weken van de pellets gedurende korte tijd heeft als gevolg dat de pellets sponzig worden. Je kan de pellets puur voeren in de voerkorf, cuppen met de vaste stok, of ze simpelweg toevoegen aan het grondvoer dat je gebruikt om de vis aan het azen te houden gedurende een aantal uren.
Wanneer je de pellets tot een bal kneed of je voerkorf ermee vult vallen de pellets zodra ze de bodem bereikt hebben uit elkaar in een bed van mini pellets op de bodem.
Cup de voorgeweekte dan zal je sneller je stek opbouwen, en sneller vis vangen.Bevochtingen van de Ringers voer pellets.
Er zijn diverse manieren om dit te doen, deze manier bevalt me erg goed (Let wel op, per merk geeft het weer andere resultaten).
Dit doe je aan de waterkant voor dat je start met het opbouwen van je spullen (dus samen met de evt te gebruiken expanders).
Stop de hoeveelheid die je gaat gebruiken in een aasbak.
Zet ze onder water, en zorg ervoor dat ze allemaal nat geworden zijn dmv roeren met je vingers.
Stop deksel op aasbak.
Draai aasbak nu op zn kop.
Het water zal langzaam uit de aasbak lopen.
Na 15 minuten draai je de aasbak weer om.
Laat geheel nog 15 minuten staan.
Haal de deksel er af, en klaar zijn ze.

Bevochtigen van de Sonu Fin Perfect 2 mm en de 4 mm pellets
Wat ik de beste manier vind om de pellets te bevochtigen is door een verhouding van 1 deel water met 4 delen pellets te mengen.
Doe eerst de 2 mm en of 4 mm pellets in een ronde bak, doe het water er bij, meng het door elkaar zodat alle pellets vochtig zijn.
Na 15 minuten zijn ze klaar voor gebruik. Let op wel om de 2 minuten even mengen om een gelijke verdeling van het vocht gehalte te verkrijgen.

Vind je ze toch te droog, dan kan je ze iets vochtiger maken door met een natte hand door de pellets te roeren, even een minuutje het vocht in laten trekken en klaar zijn ze.

Bevochtigen van de sonubaits pellets met een smaakje/geurtje
Voor deze pellets heb je een verhouding van ongeveer 1 deel water op 2 delen pellets nodig (ze nemen meer water op).
Doe eerst de 2 of 4 mm pellets in een ronde bak, doe het water er bij, meng het door elkaar zodat alle pellets vochtig zijn. Na 30 minuten zijn ze klaar voor gebruik. Let op wel om de 2 minuten even mengen om een gelijke verdeling van het vocht gehalte te verkrijgen.

Voor het voeren bij de vaste stok meng ik wat haakaas door de pellets en maak er balletjes van met de Nash Deliverance ball maker.
De 2 cm uitvoering is ideaal voor het bijvoeren via de pot op de hengeltop, en de 4 cm uitvoering gebruik ik voor het opbouwen van de stek met de cup kit.

Tip van Lee Kerry:
De 2 mm S-pellet is perfect voor dieper water. De plakkracht is vele malen groter dan de normale pellets.
Ideaal voor dieper water of als je aas in je voerbal wil transporteren naar de visplek.
Getest op 2, 5 meter water, en met water/pellet verhouding van 1:2.

De 1 mm Fin Perfect geven hetzelfde resultaat (nog niet uitgetest).

Voer pellets plakkeriger maken
Op dieper water is het verstandig/noodzaak om je voerpellets plakkeriger te maken zodat ze niet halverwege uit de korf vallen.
Dit is te doen met Stiki Pellet van Sonubaits of met Pellet syrup van Mainline. Het voordeel van de siroop is dat er ook een smaakje aan zit.
Voor bovenste methode moet je de siroop toevoegen (probeer het ook eens met redbull).


Met de stiki pellet gaat het zo:
leeg een zak 2 mm fin perfect feed pellets in een aas of voerbak.
Doe er een lepel stiki pellet bij en verdeel het (roer met hand door de pellets).
Doe er een half gevulde aasbak water bij (bak van 2 pint).
Zorg er voor dat alle pellets nat zijn (dus weer even met hand door heen roeren).
Laat geheel 5 minuten staan.
Bevochtig je hand en roer door de pellets zodat ze net een beetje vochtig aan de buitenkant worden.
Voeg nog een lepel stiki pellet toe en verdeel het door de bak met pellets door met hand er door te roeren.
Klaar ben je.

Voer pellets kleurtje geven
Om je voerpellets beter op te laten vallen kan je ze een kleurtje geven. De kleur die onder water het beste opvalt blijkt rood te zijn, waardoor je ze beter rood kan maken. Gebruik hiervoor een theelepel rood Dyes van Mainline. Idem als de expanders in aasbak doen met het aas, even schudden en ze zijn mooi vel rood.

Eenvoudig balletjes maken van pellets
Wil je eenvoudig voer balletjes maken van pellets of voer, dan is de Ball maker van Nash een heel erg handig hulpmiddel.
Met de ball maker maak je steeds even grote balletjes voer die je via een cup, pod of katapult op de vis plek kan brengen.
Omdat hij mooie ronde ballen maakt zal het voer recht naar beneden zakken tov een niet ronde vorm. Hij is er in 2 maten (2 en 4 cm).
Ik gebruik ze als ik pelletballetjes met aas maak (casters, maden en of wormen).


Vissen met de voer pellets
Met de pellets vanaf 4 mm kan je vissen. Dit die je door ze met een quick bander op een hair rig met elastiekje te zetten.

Het is ook mogelijk om ze op een los elastiekje te zetten en daar je haak door heen te halen. Dan zit de haak klem tussen elastiek en pellet.
Op deze manier hoef je dan niet van onderlijn te wisselen als je met de pellets wil gaan vissen en anders om. Nadeel is wel dat je langer bezig bent om het aas op de haak te krijgen.


Fox heeft een andere oplossing hiervoor, dat is met de fox bait bands. Dat zijn elastiekjes met een verdikking waar je de haakpunt door kan prikken. Hierdoor blijven de elastiekjes op de haak en kan je snel een nieuwe pellet er tussen zetten. De maat small volstaat voor de 4 mm pellets.Vistips en wetenswaardigheden. @ 1994 - 2024
Terug naar de inhoud