Met de vaste stok op karper - Vissen door Johan. Al mijn ervaringen mbt de diverse disciplines in het vissen.

Vissen door Johan
Ga naar de inhoud
Ik heb sinds kort de nieuwe Preston PowerMax ST95 in mijn bezit voor het sleuren aan de karpers. Deze hengel is de opvolger van de PC30 die niet meer gemaakt wordt. De ST95 kan je vergelijken met de PC30, hij is even lang, heeft een extra topset en een verlengdeel.
Qua vissen kan ik er geen vergelijk mee maken omdat ik de pc30 alleen een keer in de winkel in mn handen gehad heb.

Mijn bevindingen over de hengel:
Hij ligt lekker in de hand.
Vind het een pluspunt dat er een extra 4 delige topset bij zit. Zelf heb ik het 1ste deel weg gelaten en vervangen door een 3 mm interne teflon bus zodat iedere maat hol elastiek er door kan, en je heb gelijk een mooie dikte om een cad pot op de top te zetten.
De topset lijkt slap, maar is toch strak, zelfs met de nodige zijwind kan je met een korte opslag blijven vissen.
Tot nu toe bevalt hij me erg goed.
Het enige minpuntje dat ik kan vinden is dat de eerste 3 delen van de topset telescopisch zijn. Ondertussen hebben ze van Preston mooie topkits op de markt gebracht waarbij je het elastiek tijdens de dril strakker kan zetten en zo meer druk op de vis uit te kunnen oefenen. Ze zijn vanaf 2014 uitgevoerd met een extra roller in de top om het elastiek te beschermen.


Heb je al een pulla kit, dan kan je deze eenvoudig ombouwen mbv roller pulla bung. Hoe het moet staat in deze video.
Op en aanmerkingen op de video:
1) Voor het verwijderen van de huidige bus heb ik een kleine schroevendraaier gebruikt, anders kreeg ik de bus er niet uit.
2) Als dremmel bit moet je de 952 gebruiken.
3) Ik kreeg wat rafels aan de boven en onderkant van het gat die ik met een half rond ijzervijltje weggehaald heb.
4) Je moet de nieuwe bus er indraaien als op de video, anders lukt het je niet.

Voor het vissen op karper gebruik ik meestal de zwarte Daiwa Hydrolastic (maat 12-16) waar ik een hoofdlijn van 0,17 mm en een onderlijn van 0,15 mm aan knoop. Voor het zwaardere of lichtere werk gebruik ik de grijze (10-14) of paarse (14-18) elastiek.
Zo kan ik met onderlijnen vissen tussen 0,13 en 0,17 mm. Als onderlijn gebruik ik Preston Reflo Power.

Ondertussen wat rolletjes elastiek van Preston (het nieuwe Dura Hollo) op de kop weten te tikken. Het is wel erg sterk. Je kan de maten vergelijken met die van Daiwa.
Tov de Daiwa heeft het nieuwe preston elastiek geen vloeistof vulling.

Hoofdlijn te gebruiken bij dit elastiek
dura8=2.5lb-4lb
dura10=3lb-5lb
dura12=4lb-6lb
dura14=5lb-8lb
dura16=6lb-10lb
dura18=8lb-10lb

Ondertussen de topsets voorzien van Dura Hollo Elastiek maar 12 en 14, en er mee aan het vissen geweest. Resultaten lijken hetzelfde als met de Daiwa Hydrolastic.

Ik gebruik tot nu toe de Daiwa Hydrolastic (Preston Dura Hollo gaat in 2014 meer worden gebruikt) omdat het erg soepel is en erg veel rek geeft. Tov het normale elastiek heeft dit als voordeel dat de kans stukken kleiner dat je de haak bij de vis uit zn bek trekt.

DMV gebruik te maken van een pulla kit kan je tijdens de dril de spanning van het elastiek vergroten door er aan te trekken.


Voor het vissen gebruik ik drie lijnen. Een op de bodem, een ondiep en een voor aan het kantje. Door het voeren van het aas zal de via ook omhoog komen, en die willen we toch ook vangen.
Je staat er versteld van hoeveel vis je op een vlak stukje bodem aan de kant kan vangen. Met aan de kant bedoel ik 50 cm uit de kant.
Het aas brengen we dmv een uni cad pot op de hengeltop op de visplek. Deze pots vind ik perfect omdat ze op iedere top passen, of het nu een top is die aan het einde 3 mm dik is of een top die 8 mm dik is. Dmv het elastiek past het overal op.
Er zijn 3 uitvoeringen, en ik gebruik meestal de medium uitvoering.
 

Wil je toch een catapult gebruiken, dan is mijn advies neem de Drennan Revolution (kleur aqua), die heeft een max bereik van 13 meter en schiet soepel en accuraat je aas op de visplek.
Wil je verder vissen dan heb je een andere uit de serie nodig.


De pennen die ik gebruik zijn de AS2 en AS1 van Drennan. Voor op de bodem gebruik ik meestal de 0,4 of 0,6 uitvoering, en voor het ondiepe deel de 0,2 uitvoering. Het is een beetje afhankelijk van de diepte, stroming en de wind.
Ik gebruik hier meestal de PR434 haak in de maat 16. Deze is perfect voor stukjes worm op de haak.
Voor het vissen op de bodem heb ik onderaan 2 verklikkerloodjes (maat 10) zitten en daarboven een bulkje loodjes maat 8 of 9.
Voor het ondiep vissen heb ik weer de 2 verklikker loodjes en dan daarboven wat loodjes maat 9 die verdeeld zitten over de lijn zodat het aas natuurlijker naar beneden valt. Als haak gebruik ik hier de PR434 maat 18.
Voor het vissen met pellets gebruik ik een pen float van maver (bijna ieder merk heeft ze ook).
Drennan AS floats:


Pen floats:


Vistips en wetenswaardigheden. @ 1994 - 2024
Terug naar de inhoud