Elastiek montage - Vissen door Johan. Al mijn ervaringen mbt de diverse disciplines in het vissen.

Vissen door Johan
Ga naar de inhoud
Elastiek-montage voor de vaste hengel:

Benodigd materiaal:
* Elastiek (nr. 5 of 6 voor een 10/00 lijn en nr. 4 of 5 voor een 8/00 lijn)
* Interne of externe teflonbus voor op de hengel
* Hengeltop
* Zaagje
* Vijltje
* Connector of dracon connecter
* Eindstop (bung)
* Bung extractor (apparaat om bung uit hengeldeel te halen)
* Schaar
* Elastiek beschermer of topset bewaarkoker als elastiek door meer dan 1 top deel gaat.

Hoe gaan we te werk.
De topbus
Afhankelijk of we de interne of externe bus gaan gebruiken moeten we een stuk van de top afhalen. Ik vind de info die je terug kan vinden bij Drennan helemaal perfect. Hierin kan je de elastiek maat en de de dikte van de top bekijken wat voor jouw van toepassing is.
Dus nooit meer geklooi met welke maat heb ik nodig!!

We nemen de hengeltop en zagen er de juiste lengte vanaf zodat de bus die je gebruikt er op of in past. Vijl nu de scherpe kantjes er van af met metaalvijltje.
Externe bus                                                                                Interne bus


Elastiek
Tegenwoordig is het holle elastiek erg in opkomst. Het is een stuk duurder (ongeveer 4 maal) en dikker dan het normale elastiek. Het grote voordeel is de rek die er in zit. De rek is ongeveer 2 tot 2,5 maal zo ver als bij normaal elastiek, en in combinatie met een pulla bung kan je bij het drillen van de vis de spanning van het elastiek opvoeren.

Het holle elastiek moet je wel behandelen met lubricant om het te beschermen tegen uv ed. Zo gaat het stukken langer mee.

Zelf ben ik heel erg te spreken over het holle elastiek van Daiwa (hydrolastic).

De Bung
De bung is het ding waarmee je het elastiek mee vast zet in de hengel.
Ook hier weer verschillende uitvoeringen, maar in combi met hol elastiek zou ik de pulla bung gebruiken.

Maak hem op maat zodat deze in je deel past en dat je deze dan nog wel op je vervolg deel kan zetten (erg belangrijk bij oversteek hengels).

Elastiek door hengel
Een handig hulpmiddel om het elastiek door je hengeldeel te krijgen is de trekveer. Waar je mee op moet letten is dat de veer lang genoeg is als je in meer dan 1 deel je elastiek gaat doen.
Rol de veer uit stop in hengendeel, doe het elastiek er aan en trek het er door. Nu kunnen we de connecter en de bung bevestigen.MONTAGE VAN DE CONNECTOR (bij normaal elastiek)
De connector bestaat uit 2 delen nl.
Het beschermkapje en de connector zelf.
Haal het beschermkapje van de connector (zit aan de achterkant).
Schuif het beschermkapje over het elastiek.
Haal het elastiek door de connector (gat in de achterkant)
trek het elastiek strak zodat deze in de connector dun wordt.
Haal nu het doorgestoken eind weer door hetzelfde gat zodat
er een lus ontstaat. Haal nu de connector door de lus en trek het geheel aan.

Je zou nu al het beschermkapje kunnen terugschuiven (zo maak ik ze zelf, en er is er nog geen een connector los geschoten), maar als je niet zeker bent over de knoop kan je hem nog borgen. Dit doe je door er een dubbele oudewijvenknoop in te leggen.

Dan de boel strak trekken (met de dubbele knoop erbij gaat het een stuk lastiger, knoop wil steeds los), het korte einde op 3 mm na eraf knippen en het beschermkapje erover.Montage Dracon connector (voor zowel hol als normaal elastiek)
Leg een enkele knoop in het elastiek (voor het aantrekken van de knoop het elastiek iets bevochtigen), bij dun elastiek kan je evt een dubbel doorgeheelde knoop maken. Knip het einde op 3 a 4 mm van de knoop af.


Pak nu de dracon connector en leg deze halverwege de lus van de connector over het elastiek.

Haal de kop van de connector via de achterkant van het elastiek door de lus, trek het iets aan en schuif het naar de knoop.

Trek het iets steviger aan en schuif het rubber over de verbinding elastiek en dracon, en klaar ben je.


MONTAGE VAN DE EINDSTOP
Trek het elastiek aan de achterkant nu iets strak zodat de connector tegen de bus aan zit.
Als het elastiek in meerdere delen zit blijft er niet genoeg over om het restand te gebruiken voor een volgende topset, daarom knip ik het niet af maar zet het op een storage bung. Hierop wind je het restand en kan je heel eenvoudig het elastiek op spanning zetten.
Bij de preston bungs zit in de verpakking een gebruikers handleiding hoe je te werk moet gaan. Dit verschilt per versie bung die je gebruikt (bij de pulla bung kit met winder moet het elastiek door de winder).
 


Bij normale storagebung:
Haal elastiek door gat heen en maak aan het einde van het elastiek een kleine lus d.m.v. een oude wijvenknoop.

Zet lus vast over de winder en zet overtollige elastiek op de winder zodat geheel iets onder spanning staat.
Breng bung in hengel dmv extractor (zie foto hier onder). Controleer de spanning van het elastiek, en evt bijstellen door meer of minder wikkelingen op winder.
Als de spanning goed is zijn we klaar.


Stop nu de trekveer vanaf de achterkant in de hengeltop. Als de veer door de top is klemmen we de lus met oudewijvenknoop aan de veer. We trekken de veer weer terug zodat het elastiek er aan de onderkant van de top weer uitkomt. Nu pakken we het eindstuk en zetten deze vast aan de lus. We laten het geheel voorzichtig schieten en we zijn klaar om te vissen.


ONDERHOUD
Bij elastiek in meerdere delen is het raadzaam je elastiek niet tegen de hengelwand aan te laten komen. Dit kan er voor zorgen dat het elastiek op die plek gaat scheuren. Gebruik hiervoor een elastiek beschermer of stop je topset in een preston topset bewaarkoker.
In een topset bewaarkoker zit een schot dat er voor zorgt dat de twee delen niet tegen elkaar aan stuiteren tijdens het vervoer, en een bescherming voor je elastiek. Ik vind ze perfect.
De elastiek beschermers zijn er in zes kleuren, maar hebben allemaal dezelfde maat.

Keuze van het elastiek (waarden zijn gelijk voor hol als normaal elastiek).
Zelf hou ik het volgende aan:
Elastiek met nummer 5 of 6 te gebruiken bij een lijn van 10/00 mm.
Elastiek met nummer 4 of 5 te gebruiken bij een lijn van 08/00 mm.
Elastiek met nummer 3 of 4 te gebruiken bij een lijn van 07/00 mm.

De lijndikte is de dikte van de onderlijn (mits je een onderlijn gebruikt, anders hoofdlijn). Voor elke vissessie is het noodzaak om het elastiek te voorzien van slip Libricant.
Bij normaal elastiek kan je ook gewoon het water waar je in vist gebruiken (monteer lijn met dobber aan de connector, steek top onder water en trek een paar keer aan de lijn, het elastiek komt nu uit de top en wordt nat door het water). Dit om het soepel door de telfonbus te laten lopen.
Bij hol elastiek wel het librucant gebruiken, het maakt een extra bescherm laag over het elastiek waardoor het veel langer meegaat.
Bij gebruik van elastiek in meerdere delen het lubricant in 2de deel spuiten of laten lopen, delen in elkaar, top naar beneden zodat het spul naar de top kan lopen. Na 5 a 10 seconden paar keer aan het elastiek trekken. Om te kunnen zien of je elastiek beschermd is zal het lubricant uit de top lopen als je aan het elastiek trekt.

Gebruik je dit niet dan bestaat de kans dat het elastiek niet of nauwelijks in of uit de hengeltop komt en je de aanbeet verspeelt of lijn in de knoop raakt met het losse elastiek.


Vistips en wetenswaardigheden. @ 1994 - 2024
Terug naar de inhoud