13-10 Etang du Yeti - Vissen door Johan. Al mijn ervaringen mbt de diverse disciplines in het vissen.

Vissen door Johan
Ga naar de inhoud
Op 13 oktober met Sharon en Gerrie naar Etang du YĆ©ti in noord Frankrijk.
Dit wordt mijn eerste trip naar Frankrijk. Ik ben benieuwd wat er anders is tov het vissen in Belgie en Nederland.
Er zit veel vis op de plas, en vooral veel voorn en kleine karpers. De kleine karpers worden er gekweekt, en na een bepaalde tijd weer van de plas gehaald voor de verkoop.

De theoretische aanpak:
Om de wat grotere vissen te vangen ga ik voor wat groter/harder haakaas.
Ik ga met 2 hengels vissen, en start met het zoeken en maken van 3 plekken. De eerste dag wil ik niet gaan vissen, of ik moet het nodige leven op het water zien.
De 3 plekken wil ik op verschillende manieren aanvoeren.

Manier 1:
Een mix van tijgernoten, hennep, maize, kleine en grote pellets met een beetje grondvoer.
Deze manier zal snel kleine vissen aantrekken, die weer grotere aantrekken. Dit zal de eerste plek worden waar ik een hengel wil laten zakken om te zien of er vis in mijn hoek gekomen is.
Als er kleine zitten, dan komen de grotere ook wel.

Manier 2:
Een mix van vis bollen en tijgernoten. De bollen zijn 15 en 20 mm, en hebben samen met de tijgernoten minimaal 1 dag in het water gestaan. Dit wordt dus al thuis gedaan.

Manier 3:
Een mix van zoete bollen en tijgernoten. De bollen zijn 15 en 20 mm, en hebben samen met de tijgernoten minimaal 1 dag in het water gestaan. Dit wordt dus al thuis gedaan.

Manier 2 en 3 worden na een dag ook voorzien van 20 mm pellets die voorzien zijn van een laagje olie waar wat grondvoer over gestrooid is. De olie kan hennep of chili zalm olie zijn.

Ik ga er vanuit dat het 1 tot 2 dagen gaat duren voordat de karpers mijn plekken gevonden hebben. Het meer is tenslote 20 HA groot en zal erg afhankelijk zijn van de wind die er dan is.

Voor het haakaas heb ik verschillende varianten in gedachten:
Krill/banaan bollen van 26 mm, halibut pellets van 30 mm, twee 15 mm bollen naast elkaar, twee XXL tijgernoten aan elkaar gekoppeld mbv kurk om ze iets minder zwaar te maken.
Combinatie van 15 of 20 mm bol met XXL tijgernoot. Grote pop-ups van 24 mm. 3 of 4 grote stukken maize op de hair.
20 mm pellets via elastiek montage. Ook de zig-kit gaat mee.

We verblijven in een 6 persoons chalet met alle gemakken voorzien. Voor mij wordt dit de eerste keer dat er dan zelf gekookt moet gaan worden. We nemen enkel voedsel voor de eerste 2 dagen mee zodat we maandag bij een supermarkt de voorraad kunnen aanvullen.
Het zal wel wennen worden dat je niet vanuit de tent vist, maar op een lux bed kan liggen. Al heeft dat misschien nadelen dat je pas later bij de hengel kan zijn, maar dat zien we pas als we daar zijn.
We hebben een stek met een steiger waar we vanaf vissen. Dus de rod pot moet weer een keer mee. Voor de zekerheid ook wat touw mee om de rod pot vast te zetten voor het geval de wind aantrekt.
Qua ruimte zal het in de auto nog steeds krap zijn, omdat je meer aas mee gaat nemen. Op de site van de carpspecialist staat dat 60 tot 100 runs in een week normaal is, dan heb je ook best wel het nodige voedsel nodig.
Als ik naar mezelf kijk neem ik volgende mee:
20 kilo 20 mm pellets.
20 kilo vis bollen.
30 kilo zoete bollen.
10 kilo tijgernoten.
10 kilo grondvoer.
De nodige kleine partikels (hennep, maize, mais en maples).

Al met al misschien veel te veel, maar beter te veel dan te weinig mee. Zien we dat als leer moment voor een volgende keer. Zal een uitdaging worden om alles in de auto mee te krijgen.

De rigs worden eenvoudig. Ik ga voor de Ronnie rig, multi rig en de ouderwetse rig met hair. Ik ga haak 4 en 2 gebruiken, ook al gaat er voor de zekerheid maat 6 ook mee.
Rig materiaal gaat mee om terplekke aanpassingen te kunnen maken. Dat is eigenlijk niet anders dan anders.

Gerrie neemt een rubberboot mee, dan kunnen we die gebruiken voor het plaatsen van de markers in het water, en het aan en bijvoeren van de stekken. Ik hou eigenlijk wel van een wat grotere voerplek als er veel vis te verwachten is.

Vrijdag 12-10 alvast het voer de auto in gedaan, dat scheelt morgen een hoop tijd.

Zaterdag 13-10 06:00 uur, na het ontbijt de rest van de zooi de auto in.
Ik dacht het valt wel mee, maar het is veel en veel meer dan normaal, en dan neem ik nog een stretcher mee. Na een keer de boel her ingedeeld te hebben rij ik om 07:40 uur weg. Dat is 40 minuten later dan de bedoeling was. Het is ff niet anders.
Dat gesjouw hakt er toch wel in bij een lange rit. Toch relax 2 tussenstops gemaakt. De route gaat via Antwerpen, Brussel, Charleroi en dan de provinciale wegen op richting Argers.
Wat een ellende de weg na Charleroi. Kuilen, hobbels en scheuren in het wegdek. Gelukkig duurde dat niet lang, anders zou je er gek van worden.
Eenmaal in Frankrijk zijn de wegen een verademing. Lekker rustig, mooi asfalt en iedereen houdt zich aan de snelheid (dat was best even wennen).
Rond 12:50 uur kwam ik aan op het afspreekpunt bij de kerk. Gerrie en Sharon waren daar al 20 minuten, die hadden de route over Luxemburg genomen. Dat rijdt voor hun het soepelste door.
Sebastian gebeld, en na zijn aankomst konden we naar de chalet. Die ligt op 2 minuten van de kerk af.
De chalet ziet er in het echt nog beter uit dan de foto's. De ligging is ook perfect gekozen.
Daar zou ik wel kunnen en willen wonen.Het weer laat ons deze week toch niet in de steek, de voorspellingen zijn iedere dag volop zon!!
Na de uitleg van Sebastian volgt de grote klus alle zooi weer uit de auto te halen en dat een plekje te geven. De steiger in het boothuis is een perfecte plek om al het aas neer te zetten, dan staat het dicht bij het water waar we het nodig hebben. Het is jammer dat de boot van Sebastian niet meer bruikbaar is, anders hadden we 2 boten om te voeren.
De boot van Gerrie en Sharon is roze. Die kleur ziet er eigenlijk best wel tof uit.


De motor had een iets andere aansluiting dan mijn power-pack, dus na overleg de kabel doorgeknipt, en er twee Anderson connectoren tussen gezet. Nu kan hij op mijn power-pack en is hij ook weer om te zetten naar de originele aansluiting. Toch maar goed dat ik al zo een vermoeden had, en connectoren meegenomen heb.
We hebben mijn power-pack gebruikt voor het varen, dat is gelijk een mooie test voor dat ding. Nu wordt er voor het eerst wat stroom vanaf getrokken.
Na wat geklooi met een Electro pomp met een verkeerde aansluiting is het met de voetpomp gelukt de boot inzetbaar te krijgen.

We delen het meer in 3 delen in, zodat iedereen een eigen deel krijgt waar hij/zij mee aan de slag kan. Zo kunnen we ook zien in welk deel de vis zich bevindt en door de verschillende technieken kijken waar de vis voor valt.
Gerrie neemt het deel aan de rechterkant van de steiger, Sharon schuin links en ik een beetje in het midden.
We zijn begonnen met het zoeken van plekken waar we de rigs kunnen laten zakken. Na het bepalen ervan hebben we er vier aangevoerd. De stekken van Sharon gaan we morgen pas mee aan de slag. Eerst zien of er vis op de voerplekken komt.
Gerrie heeft zijn linker hengel ook in een gat bij het riet gedropt, en de rechter meer naar de rietkant langs de chalet.
Ik heb een plek op 135 meter uit de kant gevonden, en een op 150 meter schuin rechts tegen de kant aan. Op de 1ste plek een marker neergezet voor het aanvoeren vanuit de rubberboot, en de stekken in de gps van de voerboot gezet zodat die eenvoudig terug te vinden zijn, ook in het donker.
De plekken van Sharon gaan we bevissen zonder van tevoren aan te voeren, kijken hoe snel die vis op gaan leveren.
Gerrie is gelijk begonnen met het vissen op zijn plekken. Wie weet gaat het snel lopen.

Tijd voor een hapje. Na het avondeten viel de wind bijna geheel weg en was het meer op sommige plekken zo vlak als een spiegel. Perfect voor het spotten van vissen. Helaas laten die zich niet in de regio zien. 250 meter uit de steiger aan de kanten zie je zo af en toe wel wat leven in het water, maar daar zitten we niet.

Op tijd naar bed, en morgenvroeg op om de zon op te zien komen, en of we nog leven zien om het plan aan te passen.

Zondag 14-10 06:00 uur mijn bed uit. Tot nu toe is er geen leven op de hengels van Gerrie geweest.
De wind is nu iets steviger dan gisteren. Toch best nog wel fris voor enkel een T-shirt. Eerst ff wat anders aan doen.
Ook gelijk de fotocamera er bijgehaald voor het geval we geluk hebben de opkomende zon vast te leggen. Nu is het nog te donker om leven op het water te zien. In de verte hoor je sporadisch het springen van een vis.
Geen idee waar die zitten.
Heel langzaam komt de zon omhoog en begint de lucht een heel klein beetje oranje/rood te kleuren. Het is niet spectaculair, maar ik schiet toch wat foto's op handmatige mode. Met wat onderbelichten hoop ik dat er wat meer drama in de foto's komt. Het resultaat lijkt toch een klein beetje ergens op.


Je ziet nu ook wat leven in de vis vrije zone tussen stek 1 en stek 2. Toch weer erg handig om de verrekijker mee te hebben.

Sharon vertelde dat ze vannacht wat last gehad heeft van houthakkers die bomen aan het omzagen waren. De keren dat ik wakker was heb ik ze niet gehoord. Ze zal het zich wel ingebeeld hebben (hahaha).
We maken langzaam de hengels in orde om ze naar de gekozen plekken uit te varen, en de stekken te voorzien van wat voer.

Om 09:00 uur komt Sebastian met de baggets. Super gast dat hij dat wil doen!
Maar eerst de hengels erin en dan eten.
Heerlijk zo een verse bagget met chocopasta. Nog voor die op was liep de eerste hengel al af. Het was de hengel van Sharon die recht vooruit tegen de overkant aan lag. Nog geen minuut later liep een hengel van Gerrie af. De eerste dubbele run was geboren.
Beide hangels lagen tegen de kant. Ik heb ook een hengel tegen de kant liggen, zou die van mij ook nog gaan??


Ja hoor een minuut of 10 later liep die ook af en waren we allemaal van de nul af. Ook de volgorde van de vis drillen was geboren ongeacht welke hengel er af zou lopen. Op deze manier vangen we allemaal vis en blijft niemand zonder zitten. Helemaal top!

Het uitvaren, voeren en drillen bleef de dag maar door gaan. Soms duurde het uitvaren langer dan de vis het aas alweer gepakt had. Om 19:30 uur staat de teller al op 21 vissen. De meeste vissen zijn klein, maar er zaten toch een twee uitschieters bij van 15,5 en 17,9 kilo. Op 1 vis na is alles tegen de kant gevangen.


Op mijn voerplek met de marker vis ik met een dubbele bol naast elkaar, om de kleinere vissen tegen te gaan. Er is daar 1 vis vandaan gekomen van 4 a 5 kilo. Waarschijnlijk had die grootheidswaanzin. Zou dit toch de verkeerde plek zijn, of komen de grotere er over een dag of 2 langs. We laten deze gewoon op zijn plek.
De 2 hengels van Gerrie deden het vandaag ook niet.
Na 19:00 uur hebben we geen hengels meer uitgevaren, maar gewoon een beetje naar voren gegooid om toch wat nachtrust te krijgen, en de stekken rust te geven.
22:00 uur mooie tijd om de dag af te sluiten en het bed op te gaan zoeken.
Als het morgen net zo gaat als vandaag moeten we weer aan de bak, dus een goede nachtrust is dan een must.

Maandag 15-10 06:00 uur. In de nacht hebben we er nog 3 bij gevangen op plekken waar we met een single hookbait lagen. Hoe eenvoudig kan het allemaal zijn.
Ik blijf nog ff liggen, de zon geeft vanmorgen geen mooie kleur (kan ik vanuit mijn bed goed zien).
Om 07:00 uur komt Sebastian de baggets brengen. Vandaag moeten we in ieder geval naar de supermarkt om eten te kopen.
We besluiten dat gelijk te doen, en daarna te gaan eten. Dan kunnen we de rest van de dag vissen. Eerst de hengels eruit. Het plan wordt iets aangepast omdat er een net van Gerrie kapot is. We gaan dus eerst opzoek naar een decathlon. Die zit op 36 minuten rijden van ons.
Hoppa de auto in en op naar de decathlon. Onderweg hebben we een intermache gezien, en besluiten daar op de terugweg te stoppen en boodschappen te doen.
Na het eten (rond 11:00 uur) gaan de hengels er weer vol goede moet in. Ondertussen is het windstil en loopt de temp behoorlijk op. 28 graden is het vandaag, pfffff en dat zonder wind.
De 2 bollen vervangen door een 30 mm halibut pellet, wie weet geeft dat meer leven.


De vissen hebben er vandaag geen zin in. We verspelen meer vissen dan we er vangen. Het blijkt dat de vissen de zijkanten induiken die vol liggen met takken op de bodem. Daar weten ze handig mee om te gaan.
Gisteren totaal geen last van gehad omdat de vissen niet zwommen en zich mee lieten trekken. Nu zwemmen ze, en duiken ze de voor hun safe zones in en ontdoen zich van de haak in hun bek.
Eer dat wij in de rubberboot zaten waren ze alweer los, en konden wij er naar toe varen om de rig uit de takken te halen. Na veel geklooi lukte dat uiteindelijk wel.
Waarom de vissen niet willen bijten weten we niet. We hebben vandaag maar 4 vissen gevangen. Dat is beduidend minder dan gisteren. Zou het komen door de wind, of komt het dat we einde middag/avond niet bij gevoerd hebben?
We gaan in ieder geval zo nog wat scheppen voermix op de stekken dumpen met de hoop dat het morgen beter is. Qua wind zal het net zo weinig zijn als vandaag.
In ieder geval een mooie ondergaande zon.


De hengel aan de rietkant haal ik eruit en gooi die een meter of 30 uit de steiger in. Beetje ellende als de vissen in het donker vast komen te zitten. Nu is het even beter voorkomen dan genezen.
Voor morgen pas ik de tactiek iets aan. Ik voer op de geijkte plek en vis er een meter of 5 a 10 buiten. Kijken of dat andere resultaten gaat opleveren.
Het is nu 21:00 uur, mooie tijd om de accu's op te laden zodat we er morgen vol tegenaan kunnen gaan.
De teller staat nu op 28 vissen in totaal. We hopen dat het morgen net zo druk wordt als gisteren.
Tijd om de dag af te sluiten.

Dinsdag 16-10.
Vannacht 2 vissen gevangen en 1 gelost. We beginnen met de teller op 30.
Het meer is zo vlak als een spiegel, en de wind is zoals voorspelt nog minder dan gisteren. Wat zal dat weer met de vissen doen?
We gaan in ieder geval weer wat voer op de stekken brengen, maar eerst even eten.
De vissen laten zich nog steeds niet zien, het is al 12:00 uur en nog steeds stil. Wie weet vangen we er minder maar zijn ze groter. Lets hope so.
In de middag gaat het vanuit het niets ineens lopen. Het is wel raar, de vissen komen dan van alle stekken af. Het lijkt wel afgesproken werk.
De zwaarste vis was vandaag 13,8 kilo, en voor het gevoel ligt het gemiddelde hoger dan zondag. We hebben vandaag 4 vissen gelost en de teller met gevangen vissen staat op 46.
Best wel een drukke middag gehad.


Net als de vorige dagen kwamen de vissen aan de overkant vandaan. De stek bij de marker leverde weer geen vis op, en de stek schuin rechts liep wat minder. Zal misschien komen omdat ik wat verder van het voer af viste.
Morgen ga ik een andere plek zoeken voor de hengel die bij de marker gedropt is. De marker laat ik in ieder geval wel staan.
Ondertussen een mooie tijd om de accu's weer op te laden, vandaag meer power verbruikt dan gisteren.

Vandaag een beetje aan het spelen geweest met de actie-camera. Met dat ding op de borstband geeft dat best een aardig resultaat. Al moet ik voor me zelf me lichaam rustiger en stabieler houden. Anders krijg je een adhd video.
Kijken of ik het morgen kan verbeteren. Ik ben redelijk tevreden over het apparaat. Misschien later eens kijken naar een echte camera met optische zoom mogelijkheden.
Wat ik erg handig vind is dat ik mijn telefoon via de wifi van de camera kan koppelen en zo een beeld krijg wat er opgenomen wordt zonder lastig op het scherm van de camera te moeten kijken.
Ondertussen loopt er weer een pieper af en beland er een mooie spiegel van 10,7 kilo in het net. Dat was nr 47.

Na drie dagen varen met het zelf geknutselde power-pack kan ik de conclusie trekken dat hij perfect volstaat. Vandaag zelfs diverse stukken op vol vermogen aan het varen geweest.
Aan de boot hangt een 332 LB motor die we de gehele dag gebruiken om de hengels uit te varen (althans die van Sharon). Mijn hengels gaan via de voerboot.
Gerrie en Sharon zijn er ook dik tevreden mee, en willen er ook een hebben. Mooi klusje om dat in de koudere avonden te doen. Het is niet veel werk, maar eer ik alles weer in huis heb gaan er een paar weken overheen.

Woensdag 17-10
Gisteravond toch een paar runs gehad en er twee gevangen, zo starten we de dag met de teller op 49 karpers.
We starten de dag met een ontbijtje en gaan dan de stekken aanvoeren en de hengels uitvaren. Ik heb een nieuwe stek voor mijn hengel gevonden die bij de marker ligt. Hij komt wat meer naar links en 110 meter verder te liggen. Daar heb je een mooi groot gat in het riet en de grond is daar hard met geen obstakels in de buurt. Je kan het zien als aanzwem route voor de vissen uit het verre deel van het meer.
Met de rubberboot een paar scheppen voermix erin, hengel laten zakken en terug varen.
Het was zeker geen verkeerde keuze. Deze stek doet het als een speer. De een na de andere aanbeet komt er vandaan.
Net als vorige dagen heb je om 12:00 uur even een dipje in de aanbeten, en daarna volgt er een beet, en nog geen minuut later lopen er een of twee andere hengels af.
Op de nieuwe stek vingen we een ghost koi.


Vandaag gaat het weer als de brandweer. Als je de ene hengel uitgevaren hebt loopt de volgende al weer af. Het weer is iets anders dan de vorige dagen, nu hebben we voor het eerst een beetje lichte bewolking. Dat maakt het niet zo heet. Zonder wind en wolken is het te heet als je in de weer bent. Dit is aangenaam vertoeven.
Met de nieuwe stek wordt mijn voerboot ook eens goed gebruikt. Die heeft nog nooit zoveel kilometers gemaakt. Nog zo een dag en hij kan voor een grote beurt hahaha

We voeren vandaag de stekken iets eerder aan omdat ik vanuit de boot foto's en video's van de ondergaan de zon wil maken (als die er is tenminste).
Na het voeren gaan we eerst eten.
Het bevalt hier zo goed dat we Bas gebeld hebben om voor volgend jaar weer te boeken. Net als dit jaar nemen we de laatste week dat het meer open is om te vissen.
Gelukkig was dat nog vrij. We zijn ons er van bewust dat het een totaal andere visserij kan zijn.

Na het eten met de camera's het meer op. Ik heb een paar mooie foto's gemaakt. Ook maar de marker opgehaald. De nieuwe stek loopt zo lekker.

Na het voeren zijn de aanbeten gelijk weg. De vissen hebben hoofdpijn van de regenbui van aas op hun hoofd.
In de avond weten we toch een paar vissen te vangen.

Donderdag 18-10
Vannacht nog een dubbelrun gehad, en de teller staat nu op 73. Dat vinden we niet slecht. Het is wel slecht voor de nachtrust. We komen steeds iets moeilijker ons bed uit.
Tijdens de dril vannacht leek het of er een mist over het meer hing. Vanmorgen was deze er nog, en dat geeft wel een mooi effect.Het lijkt erop dat de papagaaien ook iets later ontwaken. Normaal hoor je ze bij zonsopkomst, maar vandaag heb ik ze niet gehoord. Dat kan natuurlijk ook aan mij liggen.
De kans is aanwezig dat ze vandaag niet boven mijn gesnurk uit gekomen zijn.


Ook Sebastian is vandaag laat, normaal is hij er rond 06:45 uur, maar vandaag even niet. Laten we het weer de schuld geven :-)

We hebben nog 2 volle dagen te gaan, en dan zit het avontuur er weer op. Van mij mag het nog wel een week langer duren. Het bevalt hier echt goed.
Vandaag gingen de hangels er pas om 11:00 uur weer in. Al snel liep de eerste alweer af. Rond 12:00 uur weer een korte pauze en daarna stonden we alle drie met een kromme hengel in ons handen.


Ook vandaag vingen we een koi van de nieuwe plek. Dit keer was het een mooie witte met aan 1 kant oranje vlekken, en aan de andere kant zo goed als wit. Best wel een kickuh vis.

Ook vandaag weer vis gelost. Je krijgt een run, voelt 2 tellen vis en dan is die eraf.
Een onderlijn check leverde geen rare dingen op, ook haak is nog scherp. Toch deze maar vervangen.
De volgende vissen blijven er nu wel op hangen. Al zie je wel dat de wat kleinere vissen maar net aan gehaakt in de lip zijn. Dat verklaart ook de losschieters.
Vandaag startte de dag met een aardige koele wind. Op het water in je T-shirt was voor mij net aan te koud.
Met de wind moeten de boten ook veel meer hun best doen om heen en weer te varen. Hierdoor verbruikten we meer stroom dan de vorige dagen, maar de accu's gaven geen krimp.
Op de veranda zat je geheel uit de wind, en was het goed vertoeven daar.
Om 20:20 uur staat de teller op 93 karpers. Zouden we de 100 halen???
Als het net zo gaat als maandag, dan gaat het niet lukken. We merken het morgen wel.
Ook aan het einde van de middag de stekken weer aangevoerd met de voermix. Ik moet zeggen dat de feed bollen van Northernbaits erg goed bevallen. Die lossen erg snel op, en vallen binnen 2 dagen uit elkaar.
Ideaal om een voerplek te maken en te onderhouden.
Door de vangsten ben ik niet toegekomen aan de lijst die ik vandaag wou afwerken. Zo een dag vliegt voorbij als je de hele dag bezig bent met vangen, varen, enz
Kijken of ik het morgen niet vergeet.
21:00 uur, de vissen werken deze avond even niet mee. Drie runs, maar 2 gelost en 1 schoot tussen de takken. We hoppen dat de mat nog nat wordt.

Vrijdag 19-10
Toch nog twee vissen gevangen, nu liep de wekker om 03:00 uur en 04:00 uur af.
De dag begint vandaag met de nodige vocht in de lucht, geen wind en het lijkt erop dat de zon vandaag ook weer zijn best gaat doen.
Om 10:00 uur liggen de hengels er weer in. Mooie tijd om eerst even te douchen, het duurt meestal toch even eer de aanbeten komen.
De eerste aanbeet wordt gelost, maar de tweede maakt het weer goed. Sharon is aan de beurt en vangt een 17,9 kilo schub. Deze kwam van de verre stek vandaan.
Op naar meer van dat formaat!


Redelijk snel vingen we een paar vissen achter elkaar, en toen viel het weer stil. Getracht of het extra bijvoeren vis op zou leveren was ook niet het geval.
Vanaf 15:00 uur kwam er weer iets leven in de brouwerij, en om 16:00 uur werd vis nr 100 geland.
Dit leek wel een startsein voor de rest. In no time liep de ene na de andere hengel weer af. Het was een kwestie van uitvaren en voor je terug was hing er al een vis aan een andere hengel. Dat ging zo wel ff door. Uiteindelijk zijn we bij vis 110 gestopt. Het is mooi geweest zo. Hengels er uit, de boel opschonen en uitzoeken, en een deel de auto in. Dan kunnen we morgen rustig aan doen.
Zonder hengels in het water slaap je totaal anders, en ben je meer uitgerust voor de terugreis.
Dit is de laatste week dat er hier gevist mag worden. In maart gaat het weer open. In de tussenliggende periode gaat Sebastian het meer afnetten en de kleine vissen er af halen. Zo is de kans vele malen groter dat de grotere eruit komen.
Er zitten zoveel kleine vissen op omdat de randen van het meer erg veel schuilplaatsen bieden tijdens de paai, en voor de vis om zich te verbergen tegen roofvissen.
22:20 uur we taaien af naar bed. Morgen een lange rit naar huis.

Zaterdag 07:30 uur de wekker loopt af. Relax opstaan, de hengels inpakken, de boel de auto in, ontbijten, en de chalet schoonmaken.
We hebben best wel een berg aas verbruikt, maar aan de auto is dat niet te zien. Het past maar weer net. Ik zal de boel een stuk oneconomischer ingepakt hebben, maar ja het zit erin en ik vind het best.
Nadat we klaar zijn ff een paar foto's van het huisje gemaakt voor het thuisfront. Leeg ziet het er beter uit dan al die zooi die we erin hadden staan.

Na wat tips en wetenswaardigheden over het meer nemen we afscheid en stappen om 10:40 uur in de auto's richting huis.
Gerrie rijd over Luxemburg en ik over Brussel/Antwerpen.
Ik ben in volle zon vertrokken, en eenmaal in Belgie belande ik in de mist. Na een omleiding en 2 files kwam ik in een zonnig Nederland aan. Om 15:40 uur parkeerde ik de auto voor de deur en kon het uitpakken beginnen.

De bevindingen en resultaten:
Sharon heeft deze week patent op de grote vissen, ze weet de 2 zwaarste te vangen.
Er zitten een paar koi's op het meer.
De vissen zoeken de veilige plekken op, waar geen hengeldruk is. Na het einde van een dag worden de aanbeten steeds minder => andere plek zoeken.
Er zit veel kleine vis die de grote vis verjagen cq niet tot eten doen toekomen.
We hebben totaal 110 karpers weten te vangen met een gewicht tussen de 3 en 18 kilo. Het gros lag rond de 10 kilo.
We hebben op iedere smaak bol vis gevangen. We hebben niet met pop-ups gevist, wel met bodemaas en snowman.
Als voermix gebruikten we een mix van gesoakte vis en zoete bollen, tijgernoten, grote halibut pellets, partikels en wat grondvoer.
De bollen waren een mix van diverse smaken door elkaar, aangevult met de feed boilies van Northern Baits. Deze bevallen heel erg goed omdat ze in no time beginnen op te lossen en geur en smaakstoffen versprijden.
Een rubberboot is een must zeker in combinatie met een voerboot.
Houd alles simpel. Neem 2 onthaakmatten en schepnetten mee.
De steiger is glad als hij nat is, dus kijk uit.
Boodschappen kan je doen bij de Aldi in Les Prages in Sainte-Menehould (3,8 kilometer van je stek).
Tankstation is 250 meter schuin links van de Aldi op de D3.
Als je veel apparaten bij je heb die je steeds moet opladen is het verstandig een stekkerdoos met meerdere stekkers mee te nemen. Per kamer zijn een beperkt aantal wand contact dozen.
Je kan er enkel elektrisch koken op een 2 pitter!
Dit jaar worden een hoop kleine vissen uit het meer gehaald zodat volgend jaar de kans op het vangen van grotere vissen toeneemt.


Etang du Yeti, tot volgend jaar!


Vistips en wetenswaardigheden. @ 1994 - 2024
Terug naar de inhoud