de Voorslag - Vissen door Johan. Al mijn ervaringen mbt de diverse disciplines in het vissen.

Vissen door Johan
Ga naar de inhoud
Waarvoor hebben we een voorslag nodig en waarvan maak ik ze:
De voorslag zorgt tijdens de dril voor een beetje rek (gevlochten lijn is rek loos) waardoor de kans dat je de haak uit de bek trekt aanzienlijk kleiner wordt.
Als voorslag gebruik ik een 10 LB lijn met een dikte tussen de 0,26 mm - 0,3 mm. De lengte van de voorslag is afhankelijk van de stugheid van de gebruikte hengel. Ga uit van 2 tot 3 maal de hengellengte (afhankelijk hoe stijf je hengel is). Voor al mijn hengels gebruik ik een voorslag van 10 meter lengte zodat bij het afgooien of beschadigen ervan deze vervangen wordt door een voorslag met dezelfde lengte. Dan zit je gelijk op de juiste afstand te vissen en moet je niet de lengte gaan uitlopen. Ik zorg ervoor dat ik er een paar in voorraad heb. Ik wikkel ze op een foam rolletje.
Gebruikte voorslagen zijn: Daiwa Tournament ST van 10 LB en de Guru Shield van 10 LB. Beide bevallen goed. De Daiwa lijn is iets dunner dan de Guru lijn (0,26 mm om 0,3 mm).


Hoe maak ik een helicopter voorslag:
Deze montage gebruik ik op alle afstanden.

De helicopter montage met afhouder voor de onderlijn.

Ik begin met een twisted loop van 10 cm te maken. Aan het einde van de loop maak je een acht-knoop. Zorg ervoor dat je 45 cm lijn overhoud na de knoop. Dit stuk lijn gebruik je om je onderlijn aan vast te zetten met een "Anti Twist Hook length connection swivel".

Aan het einde van de twisted loop zet ik een speld wartel over het einde (lus in lus idee). Zo kan je aan het einde van je sessie de wartel verwijderen, en je lijn door je ogen binnen halen en de boel opruimen.
Ga je weer vissen, dan haal je de lijn door je ogen, zet de wartel er weer op en je bent er weer klaar voor.
Het opbergen met lijn en alles kan natuurlijk ook, dan kan je alles laten zitten.

De onderlijn montage:
Klip je langste korf in de wartel. Monteer de "Anti Twist Hook length connection swivel" op het stuk lijn dat uit de knoop komt. Zorg ervoor dat de swivel onder de korf hangt, dit zorgt ervoor dat je onderlijn niet in de war raakt!
Ik noem dit stuk de afhouder, en bij mij volstaat een lengte van 35 cm.
Je onderlijn zet je eenvoudig op de swivel, schuif rubbertje over het haakje en vissen maar.
De swivel is maat 12, en klein genoeg om door de ogen van mijn toppen te kunnen. Handig bij het opruimen.

Hoe maak ik een voorslag met schuifende korf montage:
Deze montage pas ik toe tot 50 meter.
De onderlijn maak je vast met een "Anti Twist Hook length connection swivel" van Cresta. In deze beschrijving verder als ATHLCS genoemd. Ik gebruik hiervoor maat 12.
                          
De Anti Twist Hook length connection swivel.        De Feeder Swivel Safety-Bead.

Je kan de bovenstaande ook zonder lus maken. Dat doen we dan zo.
Zet de "Feeder Swivel Safety-Bead" op je voorslag, schuif nu de kraal op de voorslag. Doe het einde van de lijn nog een keer door de kraal. Nu zit de lijn door en om de kraal. Dit zorgt ervoor dat je de kraal als stopper kan gebruiken. Zet de kraal tijdelijk vast op 30 cm van het einde.
Haal het einde van de voorslag 15 cm door de ATHLCS en maak een twisted loop van 7 cm. Maak een acht-knoop aan het einde van de twisted loop.
Schuif de kraal tegen de knoop aan. Dit doe je door de lijn die naar de twisted loop loopt door de kraal terug te duwen. Nu kan je de kraal verplaatsen.
Is de kraal op zijn plek, trek dan de lijn weer aan, en de kraal zit stevig op zijn plaats.


Het eindresultaat.

Vistips en wetenswaardigheden. @ 1994 - 2024
Terug naar de inhoud