Met de BBQ aan de slag - Vissen door Johan. Al mijn ervaringen mbt de diverse disciplines in het vissen.

Vissen door Johan

Ga naar de inhoud
De BBQ is een handig apparaat dat goed voldoet om je eten op te maken tijdens een vissessie.

Wat heb je eigenlijk allemaal nodig als je met de bbq aan de slag wil?


Welke barbecue:
Ik heb 2 apparaten gevonden die niet al te veel ruimte innemen.
Bij erg weinig opbergruimte kan je een een inklapbare gaan bv de Bo-Camp Compact Deluxe RVS barbeque. Wil je meer met je bbq, dan is de Weber Go Anywhere een mooi apparaat met zowel een regelbare lucht in en uitlaat. Het voordeel van de Weber is dat je al je bbq gereedschap en kolen in het apparaat kan opbergen tijdens transport. Bij de inklapbare moet je het weer los meenemen. Of dit nu zoveel ruimte besparing geeft weet ik niet. Je kan wel de gatjes opvullen met het spul dat je meeneemt.

Welke Brandstof:
De bbq brandstof bepaald je manier van het barbequeen. Houtskool brand snel, worden erg heet maar gaan eerder uit dan briketten.
Briketten duren wat langer om ze aan te krijgen, geven een lagere temperatuur af, maar blijven langer doorgloeien.
Heb je de tijd, neem dan briketten, en een bbq die daar geschikt voor is (hebben een deksel, en regelbare luchtinlaat om langzaam vlees te laten smoren).
Wil je sneller je eten op je bord neem dan houtskool. Deze barbeque heeft geen deksel en geen regelbare luchtinlaat. Hierbij gaat het om snelle verbranding.
Je kan natuurlijk een barbeque met deksel en regelbare luchtinlaat nemen, en die gebruiken voor houtskool.

Let er wel op dat je een beetje kwaliteit brandstof neemt. Bij de goedkope handel zit er chemische troep in, die bij verbranding in je vlees trekt en dus de smaak en jouw gezondheid beinvloed.
Je brandstof moet aan een aantal belangrijke eisen voldoen. Zo moeten briketten constant en lang branden zonder te veel as en het liefst zonder noemenswaardige rook of geur. Houtskool moet goed heet worden en lang en schoon opbranden.

Ga je voor briketten dan zijn de kokosbriketten aan te bevelen. Deze branden- langer, sneller, schoner en constanter dan de normale briketten. Ze geven ook nagenoeg geen vlammen als er vet op komt, dus geen zwart vlees door de vlammen. Er blijft ook veel minder as over na afloop. Ze zijn gemaakt van kokos schillen, dus er worden geen bomen voor gekapt. Ook de prijs valt 100% mee. Ik gebruik de THM kokosbriketten die ik bij de Makro haal. Voor 12 euro heb je 10 kilo.

Bij houtskool wil je wat grotere brokken harde houtskool. In de goedkope zakken zitten vaak veel kleinere stukken en een hoop gruis. Het gruis kan je meteen weggooien. Het meeste zal tussen de spijltjes van het rooster verdwijnen en de rest sluit de zuurstoftoevoer af, waardoor je een slechte verbranding krijgt. De iets grotere stukken breken daarna ook snel tijdens het barbecueën waardoor je vanzelf gruis krijgt. Bij een horeca uitvoering van houtskool heb je dit niet. De zakken zijn vaak steviger en je bent gegarandeerd van grote stukken. Zijn ze echt veel te groot dan kan je ze makkelijk zelf breken met een schroevendraaier oid.

Aanmaakblokjes/wokkels:
Het aanmaken doe je met aanmaakblokjes of wokkels.
Gebruik die witte nooit, die zijn doordrenkt met een petrolium achtige handel die je de gehele avond al op een afstand kan ruiken. Ook deze zooi zal in je vlees trekken. Zonde van je vlees.
Gebruik de bruine aanmaakblokjes, deze bevatten geen schadelijke stoffen, ze stinken niet en drogen ook niet uit.
De wokkels zijn van houtschaafsel gedrenkt in was. Ze branden lang en hard en vrijwel geur- en rookloos. Ideaal dus.

Hoe steek je de bbq aan:
Zonder brikettenstarter:
Strooi een laagje kooltjes of briketten op het bodemrooster. De hoeveelheid is afhankelijk van de hoeveelheid eten die je wilt gaan grillen en hoe lang je wilt gaan barbecueën. Zorg dat de ventilatiegaten, als je ze hebt, volledig open staan zodat je barbecue goed kan trekken.
Je verbruikt voor 4 personen ongeveer 2,5 kilo houtskool, of 1 kilo briketten. Gebruik je kokosbriketten, dan kan je met 700 gram uit de voeten.

Vervolgens druk je een paar aanmaakwokkels zo diep mogelijk in het midden tussen de kooltjes of briketten. Het is belangrijk dat ze lekker diep liggen want warmte stijgt en als je de aanmaakblokjes te hoog legt dan worden de kooltjes of briketten eronder nooit heet genoeg om te ontbranden. In het algemeen zijn 2 of 3 aanmaakwokkels genoeg.

Steek nu de aanmaakwokkels aan en wacht tot ze lekker branden. Nu kan je met een oude vleestang de kooltjes zoveel mogelijk op en rond de vlam van de aanmaakblokjes positioneren zonder de vlam te smoren. Dit is een echte kunst om een complete toren van kolen of briketten te maken. Laat nu de barbecue met rust. Dit is een goed moment om even te relaxen.

Na zo’n 15 tot 20 minuten, ga je terug naar de barbecue en zie je dat de kooltjes of briketten rondom de aanmaakwokkels een witte laag as hebben en in het midden roodgloeiend zijn en daaromheen beginnen de kooltjes ook te branden.

Met Brikettenstarter:
Leg een wokkel op je bodemrooster van je bbq.
Vul de brikettenstarter met briketten en zet deze over de wokkel op het rooster.
Steek de wokkel aan, en ga in de relax modus.
Door het schoorsteen effect zullen de vlamen een weg naar boven zoeken en alle briketten doen branden.
Na 10 á 20 minuten slaan de vlammen eruit.
Als de bovenste kooltjes witte randen hebben zijn ze klaar en kan je ze voorzichtig op het rooster gieten/verdelen.


TIP:
Gebruik nooit spiritus of benzine. Het geeft een enorme steekvlam met alle gevolgen van dien (verbrande tent, verbrande huid, oogletsel enz). Ook zal de smaak ervan in je vlees trekken. Zit je dus niet op te wachten.

Als alle kooltjes branden kan je ze over de gehele bbq verdelen. Je kan ook 2 zonnes met verschillende temperaturen creeren. Hierdoor is het mogelijk om indirect te bbqen en je vlees rustig te laten garen voor een beter resultaat.
Boven de hete kolen zal het vlees snel dichtschroeien en op het koelere deel kan het vlees/groenten langzaam naar de gewenste kerntemperatuur opwarmen. Zo kan je op je gemak barbecueën. Zonder dat je zenuwachtig aan het keren en draaien bent omdat het vlees dreigt te verbranden.

Wat te doen als je brandstof in de barbeque opraakt:
Soms heb je dat wel eens dat je de boel verkeerd ingeschat heb, en je brandstof moet bijvullen. Hoe lossen we dat op:

Haal al het eten van het rooster en zet het rooster op een veilige schone plek. Leg nu een gelijkmatig laagje kolen over de al gloeiende kooltjes en wacht even tot de as is gedaald. Plaats nu het rooster terug en ga lekker door met waar je mee bezig was.

Heb je haast, bereid dan alvast een nieuwe lading kooltjes of briketten voor in een brikettenstarter en strooi de brandende kooltjes over de oude laag kooltjes.

Wat te doen als je klaar bent met de bbq:
Hergebruiken:
Ben je klaar sluit dan het deksel van de barbecue en sluit de ventilatiegaten (afhankelijk van je bbq). Als de kooltjes afgekoeld zijn (kan uren duren), gooi je ze in een plastic boodschappentas en schud alles even lekker door elkaar. De as ligt nu op de bodem en de rest kan je weer hergebruiken.
Op laten branden:
Laat de kolen uitbranden, dit kan een tijd duren, en het geeft warmte in tijden dat de zon verdwenen is.

Het BBQ gereedschap:
Een tang voor het rauwe vlees/vis.
Een tang met lang handvat om het vlees/vis te serveren/draaien. Het kan ook met een vork, maar dit geeft meer grip/houvast op je gerecht.
Vuurvaste handschoenen voor jouw veiligheid bij het (bij)vullen van het rooster.
Ik gebruik een vork om het rooster van de bbq af te halen cq te plaatsen.
Mits nodig spiesjes. Heb je de houten, laat deze dan eerst een uur in water staan, anders verbranden ze.
Vis wil nogal eens uit elkaar vallen, gebruik daarom een visrooster. Deze klem je om de vis. Erg handig bij het draaien.
Aluminium folie. Dit kan je gebruiken om je groeten en of vis in te garen. Ook handig op de bodem van je bbq. Dat scheelt een hoop in de schoonmaak.
Aluminium bakje. Prik gaatjes in de onderkant en gebruik het om je groenten in klaar te maken.
Een 2de bakje zonder gaatjes kan je als lekbakje, of op de kolen als temperatuur reducer gebruiken.
Maak je hamburgers, dan is een spatel erg handig om ze te draaien.
Ik schaar een aansteker met lange hals, of lange lucifers ook onder het gereedschap.

Schoonmaak spullen:
Na het bbqen heb je de taak om het gebruikte materieel schoon te maken. Hiervoor gebruik ik:
Grote prop aluminiumfolie voor je rooster (staalborstel kan ijzerdraadjes afgeven die aan je rooster vast blijven zitten en tijdens een volgende sessie in/op je vlees terecht kunnen komen).
Zorg ervoor dat er geen etensresten achter blijven. Maak je rooster schoon als die nog warm is.
TIP: Wrijf een halve citroen over het warme rooster, ga er daarna met de alu prop er overheen, en schoon is je rooster!
Staalwol zonder afwasmiddel erin.
Afwasmiddelen voor je stek enz.
Keukenrol, of andere doekjes.

Vistips en wetenswaardigheden. @ 1994 - 2019
Terug naar de inhoud