Afstands Feederen - Vissen door Johan. Al mijn ervaringen mbt de diverse disciplines in het vissen.

Vissen door Johan
Ga naar de inhoud
Feederen op afstand is totaal iets anders dan het feederen op 40 meter.
Op 40 meter kan je redelijk nauwkeurig gooien, maar op dubbele afstand is dat even iets anders. Een zuchtje wind doet je korf al snel 10 meter van je plek af belanden waardoor je eigenlijk je voerplek omzeep helpt.
Ook het materiaal is van een andere categorie.
I.pv. een soepel feedertje van 3 meter moet je nu aan de slag met een feeder met meer body, nl de heavy feeder.
Dit beest moet 120 gram plus kunnen gooien. Even er vanuit gaan dat je 1 gram per meter nodig heb, dan zit je al met 80 gram lood aan je korf. Tel daar het voer en aas nog bij op.
Hoe langer de hengel, hoe verder je korf in het water beland.
Zit je op groot water bv Ketelmeer dan moet je ook nog eens veel voer en aas brengen om de vissen op je plek te houden, dus korven waar meer voer/aas in kan, en die dan ook weer zwaarder zijn.
Normale korf in vergelijking met een ketelmeer korf.

Hoofdlijn:
Als hoofdlijn zit er een gevlochten lijn met voorslag op. Dikte van de hoofdlijn is 0,08 t/m 0,10 mm.
Tip: Maak je lijn goed nat voordat je gaat gooien. Als je lijn nat is gaat deze soepeler van de spoel af.
Een nylon lijn kan natuurlijk ook, maar deze is dikker en heeft rek. Doordat hij dikker is zal de behaalde afstand minder ver zijn dan met een gevlochten lijn.
Door de rek zijn aanbeten op grote afstand nauwelijks waarneembaar. De gevlochten lijn heeft geen rek waardoor de aanbeten goed zichtbaar zijn.

Voorslag:
De voorslag zorgt tijdens de dril voor rek waardoor de kans dat je de haak uit de bek trekt aanzienlijk kleiner wordt.
Als voorslag gebruik ik een 10 LB lijn met een dikte van 0,3 mm. De voorslag 0,25 t/m 0,3 mm. De lengte van de voorslag is afhankelijk van de stugheid van de gebruikte hengel. Ga uit van 2 tot 3 maal de hengellengte.
Ik heb mijn voorslag 10 meter lang. Aan de kant van de korf maak ik een twisted loop van 20 cm, en leg een 2de knoop op 22 cm. Hier tussen bevestig ik mijn onderlijn.
Op 10 cm doe ik hetzelfde. Zo heb je 2 plaatsen waar je de onderlijn op vast kan maken. Ik start op 20 cm, en als ik lijners en missers krijg verplaats ik de onderlijn naar het 10 cm punt. Dit geeft soms een wereld van verschil. Werkt dat niet dan kan je altijd nog de lengte van de onderlijn veranderen.
Heb je een zachte bodem dan zet je de onderlijn op 20 cm van de korf. Bij een hardere bodem kan je hem op 10 cm zetten.
<foto twisted loop knoop>

Aan het einde van de twisted loop zet ik een speld wartel over het einde. Zo kan je aan het einde van je sessie de wartel verwijderen, en je lijn door je ogen binnen halen en de boel opruimen.
Ga je weer vissen, dan haal je de lijn door je ogen, zet de wartel er weer op en je bent er weer klaar voor.
Het opbergen met lijn en alles kan natuurlijk ook, dan kan je alles laten zitten.
<foto of video met wartel>

Thuis maak ik al een aantal voorslagen van dezelfde lengte. Mocht ik er een afgooien of wat dan ook, dan is deze snel te vervangen door 1 met dezelfde lengte. Dan kan je snel verder vissen zonder eerst de lengte weer opnieuw uit te lopen.
Ik zet de voorslagen op de foam rolletjes die Guru in het assortiment heeft. Wel even strekken voordat je gaat vissen, dan zijn de krullen uit de lijn.
<foto guru foam rol>

Onderlijnen:
Hetzelfde doe ik met mijn onderlijnen. Ik maak er een aantal van verschillende dikte, lengte en verschillende haken. Zo kan ik kan ik de onderlijn aanpassen zonder eerst een andere te knopen.
Ik maak aan het einde eerst een kleine lus van 4 mm, knip deze door en maak dan een 2de knoop op 3 cm van de 1ste knoop.
Het eindje van 4 mm gebruik ik om de onderlijnen snel te wisselen zonder ze te moeten knippen oid.
<foto's of video hoe het er uitziet of werkt>

Korven:
Het gewicht van je korf moet zo zijn dat je zonder probleem je afstand kan halen. Komt er tijdens je sessie wind opzetten, dan moet je in 9 van de 10 keer overschakelen naar een zwaardere korf, anders ga je het niet redden om precies je voerplek te bevissen.
10 tot 20 gram zwaardere korven doen met zijwind het precies werpen veel goeds. Je moet die 20 gram zwaarder wel kunnen gooien.
De gaaskorf is veel gebruikt. Ook is de window feeder een perfect ding om enkel aas over grote afstand op je visplek te krijgen.
<foto diverse speed en window korven>

Molens:
Gebruik grotere molens voor de grote afstanden. Deze hebben een grotere spoel diameter waardoor er eenvoudiger lijn van de spoel afgegeven kan worden (lees minder weerstand => verdere worpen)
Je moet denken aan 5000 en 6000 types. Zelf heb ik nog oude molens in gebruik die hier voor geschikt zijn. Deze hebben een nadeel dat ze zwaarder zijn, dat merk je wel na een dag vissen.
<evt foto molens oud en nieuw>

De materialen worden steeds lichter en steviger, en daar kunnen wij als vissers ons voordeel mee doen.
<foto achterkant oude hengel en nieuwe hengel>

Het werpen:
Het werpen is in principe niets anders dan met lichter materiaal, alleen moet je iets meer kracht zetten om de korf over de afstand weg te kunnen zetten. Het katapult effect van de hengel is heel belangrijk. Ga dus niet als een gek in je hengel hangen, maar besteed meer tijd aan je techniek, en als die goed is combineer je die met iets meer kracht voor het beste resultaat.
Leer je hengel(s) kennen, niet iedere hengel is hetzelfde.
<video van worp>

Om steeds op dezelfde plek te kunnen gooien, is het verstandig dat je goed zit of staat. Hoe onstabieler je zit/staat, hoe groter je foutpercentage tijdens het werpen => minder vis!

Probeer het werpen eens op een grasveld uit. Maak een cirkel van 1,5 meter diameter en probeer daar eens 10 worpen achter elkaar in te gooien. Je zal zien dat het niet meevalt.
Laat staan dat je dat de gehele sessie wil bereiken. Oefenen en nog eens oefenen dus!
Het precies werpen is voor toepassing op iedere te bevissen afstand.

Voor de juiste afstand kan je eenvoudig meter door 2 distance sticks te gebruiken. Zet ze uit elkaar (bij alle distance sticks zit een touwtje die je tussen de 2 sticks moet monteren, hierdoor staan ze steeds op dezelfde afstand van elkaar.) en wind er het aantal slagen om die je nodig heb voor jouw afstand, en zet je lijn op de lijnklip.
Klaar ben je, gooien maar.
<foto distance sticks met touwtje duidelijk zichtbaar>


Vistips en wetenswaardigheden. @ 1994 - 2024
Terug naar de inhoud